Willie Wortel Award


Beste lezer,

Mijn naam is Singrid van Waarde, leerkracht, productontwerper en ondernemer.
Op obs Bos en Vaart in Haarlem ben ik in 2018 een pilot gestart voor de jaarlijkse Willie Wortel Award. Dit is door de kinderen zo enthousiast ontvangen, dat ik het in 2020 heb ingediend en in aanmerking ben gekomen voor de Innovatie Subsidie bij Stichting Spaarnesant!

Deze Willie Wortel Award competitie is gebaseerd op het Beste Idee van Nederland, een programma dat werd uitgezonden op Veronica (2004-2006) en SBS6 (2007-2015): wie bedenkt het beste, uitvoerbare, innovatieve idee.
Inmiddels is het tijd om deze pilot in de, vooralsnog, Spaarnesant-markt te zetten en de competitie met andere scholen aan te gaan.
Zijn jullie er klaar voor?

INSCHRIJVEN VOOR JANUARI 2023 KAN VIA HET FORMULIER ONDERAAN DEZE PAGINA.

WAT HOUDT HET IN
De Willie Wortel Award is een project voor de groepen 7 en duurt ca. 7 weken. Ongeveer 2 uur per week wordt er op school gewerkt aan een innovatief ontwerp. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar je zult je verbazen over waar de kinderen mee komen! De leerkracht is slechts observator en begeleider.

Na de introductie in de klas, kunnen er teams gemaakt worden van maximaal 6 kinderen. Samen gaan ze aan de slag en een idee bedenken, taken verdelen en onderzoek doen.
Binnen dit project worden kinderen op veel manieren uitgedaagd: samenwerkend leren, taken verdelen, oplossend denken, onderzoeken, een goed verhaal kunnen vertellen, presenteren, etc. Voor ieder kind is er een taak op het niveau dat het kind aankan. Hier ligt tevens een begeleidende taak voor de leerkracht.  

KWARTFINALE: Na 6 weken + een week vakantie is de kwart finale. Hierbij presenteren de teams hun idee aan hun klasgenoten en de eigen leerkracht.
De leerkracht kan de winnaars eventueel verbeterpunten geven over de presentatie. Welllicht kan er nog wat bijgeschaafd worden.

HALVE FINALE: Uit de kwart finale komen maximaal 3 winnaars per groep. Zij mogen een week later naar de halve finale.
De halve finale wordt gehouden op de eigen school, tussen alle winnende teams van de kwart finale. Dat zijn er dus 3 per groep. Met meerdere jaargroepen 7, zeg twee, zijn dat dus 6 teams. De jury bestaat uit de eigen leerkracht(en) en de directeur.

FINALE: Uit de halve finale komt één winnaar. Tijdens de finale zal één team per school de strijd aan gaan met de winnaars van de ander scholen. Een vakjury zal hier de winnaar bepalen.

De school van het winnende team zal de Willie Wortel Wissel Award een jaar lang op school mogen laten pronken!

Kijk hier het introductiefilmpje.

Hier zie je de kalender van 2022 om een idee te krijgen van het tijdsbestek van het project.

Schrijf je hier in voor de Willie Wortel Award 2023:

4 reacties op “Willie Wortel Award”

 1. Hoi Singrid,

  Ik las in de krant over de Willie Wortel Award. Wat superleuk!
  Weet je wie ik daarvoor bij de Wilgenhoek kan benaderen? En…heb jij misschien een leuke foto van de deelnemers, die we kunnen gebruiken in Jong023?

  Alvast hartelijk dank voor je reactie!

  Vriendelijke groet,
  Jacqueline Schadee

 2. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it
  has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads
  up! Other then that, awesome blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *