Beste lezer,
Mijn naam is Singrid van Waarde, leerkracht, productontwerper en ondernemer.
Op obs Bos en Vaart in Haarlem ben ik in 2018 een pilot gestart voor de jaarlijkse Willie Wortel Award. Dit is door de kinderen en leerkrachten zo enthousiast ontvangen, dat ik het in 2020 heb ingediend en in aanmerking ben gekomen voor de Innovatie Subsidie bij Stichting Spaarnesant!
Deze Willie Wortel Award competitie is gebaseerd op het Beste Idee van Nederland, een programma dat werd uitgezonden op Veronica (2004-2006) en SBS6 (2007-2015): wie bedenkt het beste, uitvoerbare, innovatieve idee.
Inmiddels staat het in diverse Haarlemse schoolplannen onder het kopje Wetenschap en Techniek. Doen jullie als school ook mee? Na inschrijving ontvang je meer informatie.

WAT HOUDT HET IN
De Willie Wortel Award is een project voor de groepen 7 en duurt ca. 7 weken. Ongeveer 2 uur per week wordt er op school gewerkt aan een innovatief idee. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar je zult je verbazen over waar de kinderen mee komen! De leerkracht is slechts observator en begeleider.
Na de introductie in de klas, kunnen er teams gemaakt worden van maximaal 6 kinderen. Samen gaan ze aan de slag en een idee bedenken, taken verdelen en onderzoek doen.
Binnen dit project worden kinderen op veel manieren uitgedaagd: samenwerkend leren, taken verdelen, oplossend denken, onderzoeken, een goed verhaal kunnen vertellen, presenteren, etc. Voor ieder kind is er een taak op het niveau dat het kind aankan. Hier ligt tevens een begeleidende taak voor de leerkracht.
KWARTFINALE: Na 6 weken + een week vakantie is de kwart finale. Hierbij presenteren de teams hun idee aan hun klasgenoten en de eigen leerkracht.
De leerkracht kan de winnaars eventueel verbeterpunten geven over de presentatie. Welllicht kan er nog wat bijgeschaafd worden.
HALVE FINALE: Uit de kwart finale komen maximaal 3 winnende teams per groep. Zij mogen een week later naar de halve finale.
De halve finale wordt gehouden op de eigen school, tussen alle winnende teams van de kwart finale. Dat zijn er dus 3 per groep. Met meerdere jaargroepen 7, zeg twee, zijn dat dus 6 teams. De jury bestaat in principe uit de eigen leerkracht(en) en de directeur.
FINALE: Uit de halve finale komt één winnaar. Tijdens de finale zal dit team de strijd aangaan met de winnaars van de ander scholen. Een vakjury zal hier de winnaar bepalen.
De school van het winnende team zal de Willie Wortel Wissel Award een jaar lang op school mogen laten pronken!
Kijk hier het introductiefilmpje.


2 reacties op “Willie Wortel Award”
Hoi Singrid,
Ik las in de krant over de Willie Wortel Award. Wat superleuk!
Weet je wie ik daarvoor bij de Wilgenhoek kan benaderen? En…heb jij misschien een leuke foto van de deelnemers, die we kunnen gebruiken in Jong023?
Alvast hartelijk dank voor je reactie!
Vriendelijke groet,
Jacqueline Schadee
Super leuk dat het in beide krantjes staat, Jacqueline! Dank je wel.