Beste lezer,
De Willie Wortel Award competitie is gebaseerd op het Beste Idee van Nederland, een programma dat werd uitgezonden op Veronica (2004-2006) en SBS6 (2007-2015): wie bedenkt het beste, uitvoerbare, innovatieve idee.
Inmiddels staat het in diverse Haarlemse schoolplannen onder het kopje Wetenschap en Techniek. Doen jullie met je school ook mee?
Mijn naam is Singrid van Waarde, leerkracht, product ontwerper en ondernemer.
Op obs Bos en Vaart in Haarlem ben ik in 2018 een pilot gestart voor de jaarlijkse Willie Wortel Award. Dit is door de kinderen en leerkrachten zo enthousiast ontvangen, dat ik het in 2020 heb ingediend en in aanmerking ben gekomen voor de Innovatie Subsidie bij Stichting Spaarnesant!



WAT HOUDT HET IN
De Willie Wortel Award is een project voor de groepen 7 en duurt ca. 7 weken. Ongeveer 2 uur per week wordt er op school gewerkt aan een innovatief idee. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar je zult je verbazen over waar de kinderen mee komen! De leerkracht is slechts observator en begeleider.
Na de introductie in de klas door de DailyLiving, maken de leerlingen teams van maximaal 6 kinderen. Samen gaan ze aan de slag en een idee bedenken, taken verdelen en onderzoek doen.
Binnen dit project worden kinderen op veel manieren uitgedaagd: samenwerken, taken verdelen, oplossend denken, onderzoekend en ontwerpend leren, presenteren, etc. Voor ieder kind is er een taak op het niveau dat het kind aankan.
KWARTFINALE: Na 6 weken + een week vakantie is de kwart finale. Hierbij presenteren de teams hun idee aan hun klasgenoten en de eigen leerkracht.
De leerkracht kan de winnaars eventueel verbeterpunten geven over de presentatie en wellicht kan er nog wat bijgeschaafd worden. Uit de kwart finale komen maximaal 3 winnende teams per groep. Zij mogen een week later naar de halve finale.
HALVE FINALE: De halve finale wordt gehouden op de eigen school, tussen alle winnende teams van de kwart finale. Dat zijn dus 3 teams per groep, of, wanneer er maar 1 groep 7 is, strijden ze nogmaals tegen dezelfde teams. De jury bestaat in principe uit de eigen leerkracht(en) en de directeur, maar deze halve finale is open voor eigen interpretatie. Uit de halve finale komt slechts één finale team.
FINALE: Tijdens de finale zal dit team de strijd aangaan met de finale teams van de ander scholen. Deze teams worden uitgenodigd om op 22 maart naar het Stadhuis van Haarlem te komen. Zij zullen hun idee dan pitchen voor een vakjury, waaronder de wethouder Duurzaamheid, Robbert Berkhout. Super spannend!
Voor alle finale teams hebben we nog iets leuks in petto, maar dat horen jullie later. Kijk hier voor wat het hele pakket inhoudt.

Bij de Willie Wortel Award komen de volgende SLO kerndoelen aan bod: Kerndoelen 1, 2, 3, 26 t/m 33, 55, 54.
De kleine lettertjes: Voor scholen zijn de kosten op dit moment € 525,00 voor de 1e groep 7. Zijn er meer groepen 7 van dezelfde school die meedoen, dan komt er € 325,00 per groep bij. Hiervoor krijg je een inclusief pakket met alle informatie die je nodig hebt, waaronder een introductie van DailyLiving op locatie (of online, indien gewenst), een lesprogramma met boekjes voor de kinderen, tussentijds bezoek, een aardigheidje voor alle kinderen, support voor eventuele vragen en een geheel verzorgde finale. Wat regelen jullie zelf? Jullie organiseren zelf de kwart en de halve finale. Hoe, dat is geheel aan jullie. Als er maar één winnend team uitkomt dat naar de finale kan. Het vervoer naar het stadhuis wordt ook door jullie zelf geregeld. Maar gegarandeerd een feestje!
INSCHRIJVEN KAN HIER T/M 31 DECEMBER 2023

🤔 WAAROM IS DIT PROJECT INTERESSANT VOOR JOUW SCHOOL?
Het huidige arbeidslandschap vertoont vaak een interessante dynamiek, waarbij er zowel een tekort aan vakmensen als een overschot aan universitair opgeleiden is. Dit fenomeen weerspiegelt veranderende behoeften in de arbeidsmarkt en onderwijs.
📺 In TV programma’s als Het roer om, zien we hoe mensen hun leven volledig omgooien en hun droom achterna gaan. Ze streven naar een bevredigender, succesvoller professioneel leven.
🏫 Het is belangrijk om onderwijs aan te passen om zowel vakmanschap als academische vaardigheden te ondersteunen. Met de Willie Wortel Award worden kinderen gestimuleerd op verschillende manieren hiermee aan de slag te gaan: wie bedenkt het beste, uitvoerbare, innovatieve idee.
🤔 WAT HOUDT HET IN
De WWA is een project voor de groepen 7 van het basisonderwijs en start eind januari, met op 22 maart de finale. Ca. 2 uur per week wordt er op #school gewerkt aan een innovatief idee, met de leerkracht als observator.
Dit project draagt bij aan het leren en de ontwikkeling van kinderen op verschillende manieren:
💡 Stimulatie van Creativiteit:
De Willie Wortel Award daagt kinderen uit om hun creatieve vaardigheden te benutten en motiveert om innovatieve oplossingen te bedenken voor alledaagse problemen.
🔎 Aanmoediging van Onderzoek:
Kinderen leren de waarde van onderzoek en experimenteren door vragen te stellen, hypothesen te formuleren en experimenten uit te voeren om antwoorden te vinden.
⛓ Teamwerk:
Het bevordert samenwerking en het vermogen om in groepen te werken.
⚙ Doorzettingsvermogen en Probleemoplossing:
Kinderen ontwikkelen doorzettingsvermogen en leren hoe ze problemen moeten oplossen wanneer ze tegenslagen tegenkomen.
💪 Zelfvertrouwen:
Het mee kunnen doen kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten. Het bevestigt dat hun inspanningen en ideeën waardevol zijn en moedigt hen aan om hun passie voort te zetten.
Kortom, de Willie Wortel Award heeft een positieve invloed op de educatieve en persoonlijke groei van kinderen, en het helpt hen vaardigheden en waarden te ontwikkelen die hen kunnen begeleiden op weg naar een succesvolle toekomst.
WAT KUN JE ALLEMAAL VERWACHTEN?
JANUARI
Alle contactpersonen van de scholen die zich hebben aangemeld en betaald ontvangen een Teams verzoek. Hierin zullen alle benodigde documenten, waaronder informatie voor de leerkrachten, bijvoorbeeld waar er bij de diverse finales op beoordeeld gaat worden en wat je kunt doen als leerkracht, geplaatst worden. Het contact verloopt ook voornamelijk via de chat in Teams. Maar kan ook op andere manieren, indien gewenst. Het makkelijk een vraag kunnen stellen en zo snel mogelijk antwoord krijgen staat voorop. In januari worden er ook voor in week 5 afspraken gepland om de fysieke introductieles aan jullie groep(en) 7 te geven. Dan ontvangen jullie ook de lesboekjes en een Willie Wortel Award poster op A2 formaat. De kinderen kunnen daarna meteen aan de slag, met onder andere het samenstellen van de teams.
FEBRUARI
De kinderen zijn al lekker bezig, maar zullen best wat vragen hebben. Voor de Voorjaarsvakantie komen we nog een keer langs en krijgen alle kinderen iets leuks. Ze hebben tenslotte allemaal hard gewerkt aan hun ideeën! Om de kinderen wat inspiratie te geven, komen er ook korte filmpjes in Teams te staan, die jullie aan de kinderen kunnen laten zien op een door jullie gewenst moment, van bv. ondernemers en bedenkers van nieuwe ideeën. In de Voorjaarsvakantie kunnen kinderen eventueel al aan hun prototype werken, met hulp van ouders of anderen.
MAART
De onderzoeken zijn gedaan, verwerkt en het idee is al bijna gereed om te presenteren. In de tweede week van maart zijn er de kwart en halve finales. Hiervoor ontvangen jullie juryrapporten die ingevuld kunnen worden en de kinderen mogen houden als herinnering en voor de feedback. De kwart finale wordt in de klas gehouden, waarbij de leerkracht gevraagd wordt om tijdens de beoordelingen extra aandacht te schenken aan opbouwende feedback. Dit kun je eventueel samen met de rest van de groep doen. De 3 teams (per groep) die verkozen zijn, mogen strijden in de halve finale. Het kan dus zijn dat er in de halve finale 3 teams strijden (wanneer je met één groep 7 meedoet) of 6 of 9 teams, wanneer je met twee of drie groepen zeven op school meedoet. Op basis van de feedback kunnen de kinderen eventueel nog wat aanpassingen doen aan hun idee om daarmee de halve finale in te gaan. Deze halve finale kun je wellicht iets groter aanpakken door het voor meerdere groepen te presenteren en de directeur in de jury te laten deelnemen. Maar hoe je de verschillende finales organiseert is geheel aan jullie. Uit de halve finale komt één team dat naar de finale mag op vrijdag 22 maart. Dit is al een prijs op zich. Dit jaar hebben we besloten dat alle finalisten gewonnen hebben. Ze zullen formatieve feedback ontvangen op ontwikkelpunt, voldoende resultaat en gevorderd en natuurlijk een certificaat van deelname ontvangen. Daarnaast hebben we nog een uitje voor ze in petto, maar daarover later meer…
2 reacties op “Willie Wortel Award”
Hoi Singrid,
Ik las in de krant over de Willie Wortel Award. Wat superleuk!
Weet je wie ik daarvoor bij de Wilgenhoek kan benaderen? En…heb jij misschien een leuke foto van de deelnemers, die we kunnen gebruiken in Jong023?
Alvast hartelijk dank voor je reactie!
Vriendelijke groet,
Jacqueline Schadee
Super leuk dat het in beide krantjes staat, Jacqueline! Dank je wel.